Att bygga ett hus #4 – Skissen

Skiss

Detta är del fyra i min bloggserie. En serie i åtta delar, där det varje vecka dyker upp ett nytt inlägg här på bloggen på temat att bygga ett hus.

De första delarna, platsen, vem bestämmer? och programmet, hittar ni HÄR.

Vi har tidigare tittat på hur du hittar den perfekta platsen för att bygga ditt hus. Vi har försäkrat oss om att det inte finns något i detaljplanen eller andra bestämmelser som begränsar dina drömmar. Och vi har tagit reda på exakt vilka funktioner du är ute efter i ditt hus.

Nu är det dags att börja skissa för att få ihop all den informationen till en helhet.
Detta är en komplex del i processen med mycket att tänka på.

I en planlösning ska du se till att huset hamnar rätt i förhållande till väderstrecken. Att rummen placeras rätt i förhållande till varandra och samtidigt vill du ha fina siktlinjer och ljusinsläpp.
Fasadritningar ska tillgodose det uttryck du vill ha på huset. Materialval, kulörer och fönsterstorlekar. Och i en sektion (eller flera) ser du till att du har rumshöjder och konstruktionstjocklekar under kontroll.

Kanske kan du hitta ett ”färdigt” hus som lever upp till allt detta. Men högst troligt så behöver du anpassa ett befintligt, eller, vilket jag förespråkar, rita ett helt nytt.

Om det är något steg i planeringsstadiet som du ska ta hjälp till, så rekommenderar jag detta. Skissen. Eller utkastet. Ett tränat öga har erfarenhet av att sammanfoga olika önskemål med de krav som finns på en byggnad till en vacker och funktionell helhet.
Självklart kan du, om du tycker att det är roligt, skissa själv. Men jag rekommenderar att du ändå ber en fackperson att titta på skissen och göra ett utlåtande.

Skissen ska kunna ligga till grund för en färdig bygglovshandling och för att en entreprenör ska kunna räkna fram ett ungefärligt pris. Den måste därför vara ganska detaljerad och i skala.

Lycka till!

I nästa vecka behandlar jag entreprenörsformer och olika tillvägagångssätt för att få ditt hus uppfört.

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s